NASIL YAPILIR ?
PEYNİRİN ZAHMETLİ BİR ÜRETİM SÜRECİ VAR Yaz mevsiminde yaylalarda üretilen sonbahar mevsiminde ise pazarda satışa sunulan Kargı tulum peyniri’nin özelliği hayvanlardan sağılan taze sütün sıcaklığını kaybetmeden süzülerek ve yağı alınmadan mayalanıp değişik işlemlerden geçirilerek tulumlara basılıp yapılmasıdır. Hayvanlardan sağılan sütün mayalanmasının belirli bir sürecin ardından bez torbaya basılıyor. Bu işlem yayladan göçlerin ineceği ekim ayı sonuna kadar devam ediyor. Yayladan inme zamanı olan Ekim ayı sonu yaklaştığında, peynirlerin pazarlanması için konulacağı tulumun hazırlanmasına başlanılıyor. Tulumlar koyun ve kuzu derilerinden yapılırken deriler çeşitli işlemlerden geçirilerek iyice temizleniyor ve küçük parçalar halinde kesilerek dikiliyor, Büyük bez torbalarda suyu akıtılan peynirler, beyaz bir çarşaf üzerine boşaltılır. Boşaltılan bu peynirler dikilip hazırlanan tulumlara içinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırılarak basılıyor. Basılan bu tulumlar özenli bir şekilde pazarlara getirilerek satışa sunuluyor. Yağı alınmayan sütten yapıldığı için sıcak ortamlarda ve buzdolabında bulundurulmadan serin ortamda saklanarak tüketilen Kargı Tulum Peyniri Almanya’da dünyanın bir çok ülke ve şehrinden gelen peynirler arasında yapılan yarışmada üçüncü, İtalya’da düzenlenen bir yarışmada ise onuncu oldu. Çok farklı bir tada sahip olan bu peynir uzun ve zahmetli bir süreçten geçtikten sonra sofralara geliyor. LEZZETİ DOĞAL OLMASINDAN GELİYOR Tulum peynirinin lezzeti koyun ve keçilerin yaylalarda yediği ottan geliyor. Koyun ve keçiler her sabah güneşin doğuşuyla yaylada otlatılıyor. Akşam saatlerine kadar doğal otlarla beslenen koyun ve keçiler akşam da sağılıyor. Sağılan sütler süzgeçle süzüldükten sonra mayalanıyor. Mayanı tutmasıyla birlikte bir kaba konulan tulum peyniri daha sonra süzgeç görevi gören torbalara konuluyor. Burada peynirin suyu iyice akıtıldıktan sonra tuzlanıyor. Sonra bulunduğu torbadan büyük bir kaba boşaltılan peynir iyice yoğruluyor. 1 ay kadar bekletilen peynir sonra tekrar yoğruluyor. Peynir hazır kıvama geldikten sonra koyun derisinden yapılan bezlere basılarak yemeye hazır hale getiriliyor. Peynirin üretilişinin bir hayli zahmetli olması nedeniyle piyasa da da zor bulunduğunu belirten üretici Mustafa Döğen,
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.